Inovacija i dizajn

Prirodno štavljenje: S obzirom da su se većina štavionica prebacile na brži i jeftiniji proces koji zahtjeva upotrebu hemikalija, Hidesign je uspio oživiti skoro pa zaboravljenu tehniku prirodnog štavljenja. Učeći od starijih generacija i vještina koje su se koristile prije, koristeći prirodna sjemena i kožu koja je porijeklom iz Južne Indije. Hidesign je napravio moderne proizvode od kože koji stare izuzetno dobro. U današnjici je to vodilja za istraživanje i upotrebu prirodnog štavljenja diljem čitavog svijeta.

Marca Punto: Hidesign je omogućio povratak umiruće umjetnosti zvana Marca Punto, gdje se svaki šav kleše zagrijanim metalom. Poznato kao zanatstvo koje je porijeklom iz Firence, mi smo ga izučavali prije 30 godina u Santa Croce(Bazilici svetog križa), Italija. Od tada, Italijani su odlučili odbaciti ovaj metod zbog prevelikog okupiranja njihovog vremena, ali mi vjerujemo da najvećoj ljepoti treba vremena, šav po Marca Punto šav.

Dizajn Tim: "U jednostavnosti leži ogromna ljepota" skromni savjet Majke u Sri Aurobindo Ashram, Pondicherry koja je imala utjecaj na djetinjstvo Dilip Kapura. To je idalje osnovna dizajn filozofija koja pokreće Hidesign, zajedno sa Alberto Ciaschini u Milanu i Fabian Lintott u Londonu koji dijele isto mišljenje.

Hidesign-ova multikulturalna estetika se također može ogledati u našem dizajn timu. Fabian Lintott sa svojim otmjenim stilom i Britanska funkcionalnost dizajniraju naš odsjek za muškarce. Alberto Ciaschini sa svojim iskustvom u Girogio Armani, Trussardi i Hugo Boss čini ga fantastičnim dizajnerom za modu žena i luksuza. U Indiji, Dilip Kapurov izražava jednostavni stil, koristeći često kombinaciju muških i ženskih karakteristika koje ga čine izvrsnim u kolekcijama za žene, a isto tako i za muškarce.

Ručno slikanje: Hidesign-ove kože su suštinski prelijepe, na sreću ne moramo ih kriti ispod slojeva boje. Naše kože su lagano obojene, često ručno, da bi se osiguralo da su prirodne osobine kože vidljive.

Svake godine, izbacujemo seriju ograničenih izdanja torbi koje su individualno slikane od strane ilustratorice i umjetnice Amrita Nambiar. Inspirisana ljepotom prirode, melodijom mora ili bezgraničnim mogućnostima magije i fantazije, svaka torba predstavlja zadivljujuću priču.